Tarinoita ja kuvia perheemme Thaimaassa viettämästä vuodesta.

Songkran

Koko Thaimaan Songkrania eli thaimaalaista uudenvuoden juhlaa (vanhan siamilaisen kalenterin mukaan) vietetään yleensä nelisen päivää, ja tänä vuonna 13.-16.4. olivat yleisiä Songkran-vapaapäiviä. Pattayalla kaikki asiat vedetään usein hieman ”överiksi”, ja niin tapahtuu myös Songkranin suhteen. Täällä tapahtuma kestää viikon, ja sen viimeinen päivä eli 19.4. on silkkaa hullunmyllyä.

Alunperin Songkrania juhlittiin Thaimaassa viruttamalla pieni määrä vettä vanhempien sukulaisten ja tuttavien käsille sen jälkeen kun kyseinen vesi oli ensin ”puhdistettu” kaatamalla se Buddha-patsaan päälle. Veden kaatamisesta sukulaisten käsille on menty aika pitkälle – nykyään Songkran on käytännössä maailman suurin vesisota. Vettä kaadetaan ämpärikaupalla kaikkien vastaantulijoiden niskaan, ja suurin osa kaupunkilaisista on varustautunut Songkranin aikaan vesipyssyillä, letkuilla ja vesisammioilla.  Kaduilla on valtavat ruuhkat, kun kaikki kynnelle kykenevät ajelevat ympäri kaupunkia avolava-autoilla lavat täynnä ihmisiä ja vesisaaveja. Osa ihmisistä viettää päivää kotitalonsa, ravintolansa tm. edessä ja viskoo siitä vettä ämpäreillä kaikkien ohikulkijoiden ylle tai vaihtoehtoisesti suihkuttaa kaikki ohikulkijat letkulla märiksi.  Kaiken lisäksi on tapana ostaa vesisammioihin valtavia jäälohkareita, jotka kylmentävät roiskittavan veden jääkylmäksi, joten ohikulkijat saavat niskaansa todella kylmää vettä. Veden kaatamisen lisäksi kaikkien vastaantulijoiden kasvot pyritään tahrimaan kalkilla, ja kadunvarret ovatkin täynnä kalkinmyyjiä. Monet kulkevat ympäriinsä kantaen pientä kalkkivesiämpäriä, johon he kastelevat kätensä ja lääppivät sitten kaikkien ohikulkijoiden ja vastaantulijoiden naamat kalkkiin. Kuulostaa hullulta, mutta on itse asiassa hauskaa, ainakin jos on hieman leikkimieltä!

Me vietimme Songkranin kaksi viimeistä päivää eli 18.-19.4.  kierrellen ystäviemme Virtasten avolava-autolla kaupungin katuja. Jälkimmäinen päivä oli tosiaan yhtä hullunmyllyä: autot matelivat kaduilla parin kilometrin tuntivauhtia ja vettä tuli kirjaimellisesti kuin saavista kaataen joka suunnasta niskaan. Songkranin viimeisenä päivänä saa kastella aivan kenet tahansa kadulla kulkijan, joten lapsilla oli tietenkin aivan mahdottoman hauskaa kun kenet tahansa ohikulkijan, mopoilijan tai viereisessä avolavataksissa kulkijan sai ruiskuttaa likomäräksi. Mekin ostimme sammioihimme jäälohkareita, ja roiskimamme vesi oli niin kylmää että kädet kohmettuivat kun täytimme vesipyssyjämme.

Songkranina on nykyään tapana käyttää normaalien vesipyssyjen lisäksi myös viemäriputkista tehtyjä ylitehokkaita ”laittomia vesipyssyjä”, joita poliisit sitten takavarikoivat ja palauttavat  kuulemamme mukaan laittomaan tiskinalusmyyntiin pienellä voitolla. Meidänkin seurueellamme oli keskiviikkona neljä laitonta vesipyssyä, jotka poliisi takavarikoi meiltä ajellessamme Pattayanb Beach roadilla. Seurueeseemme kuulunut Ninni ei epäröinyt vaan kaatoi takavarikoinnin tehneen poliisin niskaan kauhallisen jääkylmää vettä. Poliisi ei hätkähtänytkään vaan jatkoi toimiaan kuin mitään ei olisi tapahtunut – sellainen on Songkran!

Torstaina kiertelimme katuja avolava-autollamme kuutisen tuntia, ja näky oli todella uskomaton.  Joka ikinen kynnelle kykenevä pattayalainen tuntui varustautuneen jonkinlaisella vesiaseella, ja tunnelma oli riehakkaan iloinen ympäri kaupunkia.  Ruuhkan seassa ajeli jäälohkareenmyyjiä ja vesitankkiautoja, joilta sai ostaa täydennystä vesisaaveihinsa. Enpä olisi uskonut, että vesisota voi olla näin hauskaa!

Alla vielä 19.4. ottamani videopätkä kaupungilta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s